<

[Kyber Netwok] Kyber Ekosistem Raporu | Ocak 2021

Kyber Ekosistem Raporu #23 | Ocak 2021

Merhaba Kyber Ailesi,

Ve işte burada: Kyber 3.0! Kyber’ın başlangıcından bu yana Kyber Network’teki en iddialı ve en önemli değişiklik. ? Büyük bir mimari revizyondan oluşan bu güncelleme, Kyber’ın geleceğini şekillendirecek ve mevcut altyapıda önceden mümkün olmayan yeni bir inovasyon serisinin gerçekleşmesine izin verecek. Ekibimiz tarafından sıfırdan inşa edilen dinamik bir otomatik piyasa yapıcı mekanizması ve KNC’yi KyberDAO’nun tam kalbine koyan bir KNC geçiş önerisi işte bu büyük revizyona eşlik ediyor.

Yeni mimariyi kafamızda canlandırmanın en kolay yolu, çok amaçlı oluşturulmuş birçok likidite protokollünün merkezi olarak düşünmektir. AMM’ler, türev protokoller, profesyonel piyasa yapıcı protokoller, yeni oluşturulacak diğer devrimsel protokoller… Kyber’a likidite sağlayabilirler. Alıcı tarafında ise ticaret yapanlar, son kullanıcılar ve dapp entegrasyonları da ihtiyaçlarını karşılayan belirli protokollerden doğrudan likidite alabilir (böylece diğer teknik avantajların yanı sıra gas optimizasyonundan da yararlanırlar) ve genel olarak, yeni model hem alıcılar hem de likidite sağlayıcıları için çok daha esnektir.

Yeni dinamik otomatik piyasa yapıcı (DMM), programlanabilir eğriler ve dinamik hacme dayalı ücretlerin kombinasyonu ile DeFi (merkeziyetsiz finans) alanında bir ilk! Sermaye verimliliği, kalıcı kayıpta iyileştirmeler ve daha fazlasını getirecek. Topluluğumuz tarafından uzun süredir talep edildiği gibi, tamamen izin gerektirmeyen bir katılım yapısı da olacak.

Bu yeni değişikliklerle KyberDAO, Kyber ağını denetleme ve yönetme konusunda daha da gelişmiş bir role sahip olacak. Yeni likidite protokollerini ağa katılmaya ve büyütmeye teşvik etmekten sorumlu olacak ve değerin nasıl elde edileceğini, ücretlerin nasıl dağıtılacağını belirleme gücüne sahip olacak. Bu yetenekleri tam olarak gerçekleştirmek için KNC’nin kendisine de bir yükseltme öneriyoruz. Öncelikle KNC sahipleri tarafından KyberDAO’da oylamaya sunulacak. ?

Tüm bunları doğru yapmak bizim için çok önemli. Bu nedenle, sizinle ve topluluğumuzun tümü ile açık bir diyalog kurabileceğimiz ve fikirlerimiz ile önerilerimiz hakkında geri bildirim alabileceğimiz yeni bir yönetim forumu olan gov.kyber.org’u başlattık. Bu değişikliklerin tümünün Kyber Network için gelecekteki daha hızlı büyüme dönemini başlatacağına inanıyoruz ve güçlü topluluğumuz ile birlikte Merkezi Olmayan Finans’ın yani DeFi’nin geleceğini inşa etmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz.

Kyber 3.0 blog yazımızın tamamını buradan okumanızı ve KNC Token Taşıma ve Yükseltme tartışmasına katılmak için buradaki yeni Discourse forumuna gitmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Kyber Network İstatistikleri

Kripto piyasaları, son birkaç aydır alım satım faaliyetleriyle dolup taştı ve bu özellikle Ocak ayı hacim verilerinde belirgindi. Kyber Network, tüm zamanların en yüksek hacmi olan 858 milyon dolarlık yeni bir aylık satış hacmi gördü ve Aralık ayından önceki tüm zamanların en yüksek seviyesini iki katına çıkardı. Bunlar etkileyici rakamlar olmasına ve uzun vadeli eğilimlerin protokolümüzün çalıştırılmaya başlamasından bu yana, her yıl hacimde 10 kat artış görmesine rağmen; likidite sağlama alanındaki rekabetin arttığını ve Kyber’ın çok daha fazlasını hedeflemesi gerektiğini biliyoruz. Giriş kısmında kısaca açıklandığı gibi, yeni fikirlerimizin Kyber Network’ü hem likidite sağlamak hem de likiditeyi toplamak için en iyi yol haline getireceğine ve bunun daha da yüksek kullanıcılara, işlemlere ve tabii ki hacme dönüşeceğine inanıyoruz.

Tüm zamanların en yüksek seviyesindeki DeFi etkinliğiyle 1inch, Fulcrum ve DeFiSaver’ın Kyber hacimleri tablosunun en üst sıralarında yer alması şaşırtıcı değil. Ethereum’daki DEX’ler genel olarak Ocak ayında işlem hacmi bakımından 55 Milyar Dolar değerinin üzerinde işlem gerçekleştirdi ve bu veri, bu alanın çok kısa bir sürede ne kadar ilerlediğinin de bir kanıtı.

Bu artan likidite, çoğunlukla Kyber’daki tüm işlemlerin %75'ini oluşturan profesyonel piyasa yapıcıları tarafından karşılanırken, Curve köprüsü bünyemizdeki toplam ağ hacminin neredeyse %20'sini oluşturan bir başka popüler likidite kaynağı oldu.

Sabit değerli kripto paralar (stablecoin’ler), Kyber’ın hacminin çoğunu oluşturmaya devam ediyor. Onlardan sonraki sıralarda ise başta wBTC olmak üzere, en iyi alım satım çiftlerinin geri kalanını oluşturanlar ise popüler ERC20 token’ları oldu.

KyberDAO BRR Oylaması

Ocak ayı verilerine göre, KyberDAO’da staking yapılan KNC’ler 114 milyon dolar değerinin üzerine çıktı. 60 milyondan fazla KNC ile staking yapıldı. Epoch adını verdiğimiz her dönemde oy kullanıyoruz. (Bir önceki dönem KNC stakingine başlayan KNC sahipleri o “epoch” dönemi içinde oy kullanabilir ve bir sonraki “epoch”ta da ETH ödüllerini alırlar) Temel oylamamız ise ağ ücretlerinin nasıl dağıtılacağı hakkında oluyor. KyberDAO’nun son dönemde belirlediği şekilde Kyber Network paydaşlarına mevcut ücret dağıtımı aşağıdaki gibidir:

  • %6,2 token yakımı için (ETH ödüllerinin bu yüzdesi KNC’ye dönüştürülerek yakıldı)
  • %67,32 KyberDAO’da oy kullanan KNC stakerlarına ödül için (Ödüller ETH olarak verilir)
  • %26.48 FPR likidite sağlayıcılarına geri ödeme için (ETH olarak verilir)

Medyada Kyber

Medyada Kyber 3.0'ın kapsamlı şekilde yer aldığını görmekten büyük mutluluk duyduk ve genel olarak Twitter, Telegram ve diğer sosyal medya sitelerinde verilen tepkiler son derece olumlu oldu. Aşağıda seçkin birkaç makaleyi ekledik:

BCTR.com (Türkçe), Cointelegraph, The Defiant, Decrypt, CryptoBriefing, Coindesk, CoinPost, AltcoinBuzz, BitcoinExchangeGuide, BeInCrypto, Publish0x, CryptoTicker, AMBCrypto, CryptoCoinNews, BtcManager, U.Today, Investing.com,

bctr.com’da yayınlanan Türkçe yazıdan alıntıdır.

Sonuç

Tüm Kyber destekçilerine haber verin çünkü Kyber Network’ün geleceği konusunda inanılmaz derecede heyecanlı ve iyimseriz! ? Hızla büyüyen bir kripto dünyasında dört yıl boyunca var olmak bize çok şey öğretti ve Kyber’ın evriminin bir sonraki aşamasını inşa etmek için zengin bir deneyimden yararlanıyoruz. 2021, tüm Kyber ailesi için önemli bir yıl olacak ve bir kez daha sizlere, topluluğumuza, kullanıcılarımıza, dapp ortaklarımıza, KNC paydaşlarımıza ve KyberDAO katılımcılarımıza bu yolculuğun önemli bir parçası oldukları ve de Kyber’ı geçmiş her adımında destekleyip büyüttükleri için teşekkür ediyoruz.

Harika bir yıla başladık, daha da iyisine… Birlikte!

Ocak Foto Galerisi ❤

Hazırlayan ve Yazan: Deniz Ömer & Çeviri: Ece Belgin

Türkiye Topluluğumuza Sosyal Medyadan da Ulaşın ⬇️

Twitter | Telegram | Discord (TR Kanalı Var)

Global: Twitter(Kyber Network)| Twitter(KyberDAO) | Telegram ⭐

Discord | Website | Forum | Blog | Twitter | Reddit | Facebook | Developer Portal | KyberPRO | Kyber Tracker | KyberWidget GeneratorGithub


Kyber Ekosistem Raporu | Ocak 2021 was originally published in Kyber Network on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

>> View on Kyber Netwok

Join us on Telegram

Follow us on Twitter

Follow us on Facebook

You might also like