<

[Kyber Netwok] Kyber Ekosistem Raporu #27 | Haz-Tem ‘21

Merhaba Kyber Ailesi,

Bir dizi çok önemli gelişmemizin olduğu bu ayın ekosistem bloguyla sizin karşınıza gelmekten yine büyük heyecan duyuyoruz! Öncelikle Kyber artık Polygon ağında!!! Evet artık token varlıklarınızı, bugün Ethereum için mevcut olan en büyük ölçeklendirme çözümlerinden birinde neredeyse hiç maliyet veya bekleme süresi olmadan değiştirebilirsiniz (daha fazla bilgi aşağıda olacak). İkincisi de bir likidite madenciliği programımız var! KyberDAO tarafından oylanan ve onaylanan Rainmaker programı, hem Ethereum hem de Polygon ağında KyberDMM sözleşmelerinde likidite sağlayıcılarına (LP’ler) 25 milyon dolarlık ödül sağlıyor. İlgi şimdiden olağanüstü ve Rainmaker teşvik programı ile birlikte DMM’de kilitlenen toplam değer 15 kat artarak 350 milyon dolara çıktı. Güçlendirilmiş TVL değeri (kilitlenmiş toplam değer) bu yazı yazılırken 34 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bunun dışında, tüm bu yüksek verimli likiditeden yararlanmak için bir dizi ortaklık ve entegrasyona da sahibiz, o halde hemen konuya girelim ne dersiniz? ?

Polygon Ağında KyberDMM

Bildiğiniz gibi, Kyber ekibi bir süredir çeşitli ölçeklendirme çözümlerini araştırıyor (Toplu Araştırmamızı hatırlayabilirsiniz). Bir çözüme duyulan ihtiyaç, 2021'in ilk yarısında, gas fee fiyatlarının tavan yapması; Kyber’da ve DeFi genelinde işlem başına yüzlerce doları aşan işlem ücretleri gerekmesi ile özellikle belirgin hale geldi.

Ölçeklendirme yolculuğumuzdaki ilk önemli kilometre taşı, şu anda 400'den fazla uygulama ve projede 6,5 milyar doları aşan varlıkla en büyük ölçeklendirme çözümü olan Polygon ile başlıyor. Polygon’un hızlı büyümesi; Aave, Curve, Sushiswap ve diğer iyi bilinen DeFi merkeziyetsiz uygulamalarını içeren yeni bir DeFi ekosistemi olduğu anlamına da geliyor. Bu nedenle Kyber’ın bu DeFi ekosisteminin likidite ihtiyaçlarını karşılarken, Polygon’dan faydalanması ve hizmetlerine devam etmesinin iyi bir seçim olacağını düşündük. Polygon ekosistemi, DeFi kullanıcılarını pahalı ve yavaş Ethereum temel katmanından çok daha hızlı ve daha ucuz yan zincire geçirirken, çok da hızlı bir büyüme yaşıyor.

Aklınıza gelebileceğini düşünerek, Kyber’da ortalama bir işlem , Polygon’da Ethereum’a kıyasla ne kadar hızlı ve ucuzdur bakalım:

KyberDMM’de Polygon’da işlem yapmak 0,0007 ABD Dolarından daha az maliyetlidir ve iki saniye (veya daha az) onay süresi gerektirir. ?

Bu açıkçası çok büyük bir gelişme! Merkezi borsalar bile kademeli olarak kullanıcılarının bu ölçeklendirme çözümlerine çekilmesine izin verecektir. Ethereum’dan L2'lere ve yan zincirlere geçmek için daha fazla hacim de bekliyoruz. Kyber bu büyümeden yararlanacak; üstelik 1inch, 0x gibi dapp’lerin Polygon’da KyberDMM ile entegre olduğunu şimdiden görmeye başladık.

Kyber & Polygon ortaklığı hakkında daha fazla ayrıntı için blog yazımızın tamamını (Türkçe) buradan okumanızı ve buradan tıklayarak da Polygon üzerinde KyberDMM’i denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Polygon kullanmanın, varlıkların Ethereum’dan Polygon’a aktarılmasını gerektirdiğini ve gerekli talimatları işte burada bulabileceğinizi unutmayın.

Hızlıca tüm ayrıntıları görmek için, KyberDMM’de işlem yapılan bu harika videoyu da buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Rainmaker Likidite Programı

KyberDMM, hem Ethereum hem de Polygon’da tüm hızıyla devam ederken, KyberDAO, KNC’nin bir kısmını Ekosistem Büyüme Fonu’nda; bir kısmını da kullanımı güçlendirmek ve KyberDMM farkındalığını artırmak için Rainmaker isimli likidite madenciliği programına yerleştirmeye karar vermişti.

Ethereum ve Polygon’da 11 havuzda likidite sağlayan LP’ler için toplam 15.12 milyon KNC ve ~ 454k MATIC ödülü olacak:

.

Ethereum ödül programı 3 ay, Polygon programı 2 ay boyunca çalışacak ve ödüller için 30 günlük bir hak kazanma süresi olmasına rağmen program süresi boyunca kilitlenme süresi olmayacak.

Programın ilk alımı, giriş kısmında bahsettiğimiz rakamlarla zaten inanılmaz derecede olumluydu. Hala katılıp katılmama konusunda kararsızsanız, bu blog yazısında adım adım anlattık (Türkçe) ? Mutlu madencilikler dileriz! ?

Polygon’da var olmak ve Rainmaker programı, aslında KIP-9 geliştirme teklifinin bir parçasıdır. Bu geliştirmenin ayrıntılarına bakalım:

KIP-9 Notları:

  1. KyberDMM protokolü Kyber’ın likidite merkezine eklenecek (bu teklif KIP8'deydi ancak daha sonra KIP9'da toplandı)
  2. Kyber Ekosistem Büyüme Fonu başlatılacak ve büyüme girişimleri için 42M KNC basılacak (bu da KIP8'de olup daha sonra KIP9'a dönüştürülmüştür)
  3. Yukarıdakilerin %20'si bir DMM Likidite Teşvik Programına tahsis edilecek
  4. KyberDMM Polygon üzerinde başlatılacak
  5. Poligonda Likidite Teşvikleri için basılmış KNC’nin %6'sı daha paylaştırılacak
  6. Yukarıdaki tüm teklifleri etkinleştirmek için KyberDAO akıllı sözleşmelerinde gerekli teknik değişiklikler yapılacak

Buna paralel olarak, biliyorsunuz ki KNC token’ımızda da bir güncelleme yaptık; token adresleri değişti ve artık yeni bir token’ımız var! (Geçiş yapılmamış KNC’lere artık KNCL diyoruz) KNCL’nin KNC’ye geçişi devam ediyor ve şu an itibariyle Binance, Kraken, Huobi, Bitfinex, FTX, OkEX ve neredeyse tüm diğer büyük ve küçük borsalar geçişi tamamladılar. Açıkçası son olarak Coinbase’in de yakın gelecekte geçişi tamalamasını bekliyoruz. KNC’nizi henüz taşımadıysanız, lütfen kyber.org/migrate adresini ziyaret edin.

Not: Eğer geçişi yapan bir borsada KNC tutmuşsanız, zaten geçiş yapıldığında token varlıklarınız yeni KNC’ye çevrilmiştir. Sizin hiçbir şey yapmanıza gerek yok!

Entegrasyonlar

Kyber’ın Polygon’daki lansmanının yanı sıra Katana ve KyberDMM’nin son dağıtımından gerçekten gurur duyuyoruz. Bu enerjiyle, çeşitli DeFi protokolleriyle yeni potansiyel entegrasyonları keşfetmeye tüm hızımızla devam ediyoruz. Kyber’a bağlanan iyi bir proje akışı görmeye başladık:

B.Protocol

B.Protocol’un yeni V2'si, Chainlink oracle ile birlikte B.AMM formülü kullanılarak, ETH satışa sunulduğunda istekleri toplamak için Kyber’ı kullanıyor.

body[data-twttr-rendered=”true”] {background-color: transparent;}.twitter-tweet {margin: auto !important;}

function notifyResize(height) {height = height ? height : document.documentElement.offsetHeight; var resized = false; if (window.donkey && donkey.resize) {donkey.resize(height);resized = true;}if (parent && parent._resizeIframe) {var obj = {iframe: window.frameElement, height: height}; parent._resizeIframe(obj); resized = true;}if (window.location && window.location.hash === “#amp=1” && window.parent && window.parent.postMessage) {window.parent.postMessage({sentinel: “amp”, type: “embed-size”, height: height}, “*”);}if (window.webkit && window.webkit.messageHandlers && window.webkit.messageHandlers.resize) {window.webkit.messageHandlers.resize.postMessage(height); resized = true;}return resized;}twttr.events.bind(‘rendered’, function (event) {notifyResize();}); twttr.events.bind(‘resize’, function (event) {notifyResize();});if (parent && parent._resizeIframe) {var maxWidth = parseInt(window.frameElement.getAttribute(“width”)); if ( 500 < maxWidth) {window.frameElement.setAttribute("width", "500");}}

Firebird Finance

Çok zincirli getiri çiftçiliği yapılan ve dex toplayıcısı olan Firebird, Rainmaker programına likidite sağlamak için kendi Vault’larını kullanacak ve aynı zamanda toplama hizmetinin bir parçası olarak Kyber’ın likiditesinden de yararlanacak.

The Graph

The Graph, info.dmm.exchange analitik sayfasında kullanılan verileri sağlamak için KyberDMM kullanıcı arayüzüne entegre edilmiştir. Hacim, TVL, güçlendirilmiş likidite ve işlemler dahil olmak üzere önemli bilgilerin tümü, The Graph’ın indeksleme ve sorgulama katmanı tarafından beslenen açık API’ler olan alt grafikler aracılığıyla sağlanır.

Set Protocol

Popüler varlık yönetim protokolü Set Protocol, herhangi bir endeksin yeniden dengelemesi için Kyber’ın likiditesini kullanabilmesi için bir DMM değişim adaptörü oluşturarak KyberDMM’yi entegre etti.

ETHGlobal HackMoney Etkinliği

Ayrıca HackMoney proje sunumlarında Kyber’ı çeşitli ve benzersiz şekillerde kullanan sekiz takıma da teşekkür etmek isteriz. Farklı getiri maksimize etme stratejilerini keşfetmek için KyberDMM’yi kullanan projelerimiz, kısmileştirilmiş sentezlere izin veren, sıfır kaymalı sabit değerli kripto para takasları yaratan ve zincirler arası likidite toplanması sağlayan projelere sahiplerdi.

Kyber’ı (ve özellikle DMM’yi) entegre etmekle ilgilenen bir geliştiriciyseniz, aşağıya eklediğimiz Anton’ın KyberDMM atölye videosunu gerçekten faydalı bulacaksınız. Ayrıca resmi discord sunucumuzda sizi desteklemek ve yönlendirmek için hazır bir ekibimiz var.

https://medium.com/media/dbca8a74fc7f6530ed80814218308809/href

Kyber Network İstatistikleri

Kyber ekibi bu kadar farklı cephede hizmet vermek için tüm gücüyle çalışırken; KyberDMM, Polygon DMM ve Kyber Network’ün kendi genelindeki istatistiklerini yansıtmak adına veri panomuzu güncellemek ve birleştirmek için zamanımız olmadı. Ama içiniz rahat olsun, en sevdiğiniz ekosistem blog bölümlerinden biri çok yakında geri gelecek!

KyberWorld

AMA’lar ve takımımızdan gelen içerikler:

  • 1 Temmuz: Kyber’dan Shane Hong ve Bo-yeon Beon, Kyber 3.0, KyberDMM ve ‘Rainmaker’ Likidite Madenciliği programını konuşmak üzere OKEx’in AMA’sına katıldı
  • 7 Temmuz: DeFiPulse, Shane ile bir AMA’ya ev sahipliği yaptı
  • 22 Haziran: Loi’nin “Avalanche — Otomatik Piyasa Yapıcıları için Sırada Ne Var?” Panel videosu yayınlandı ve buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

AMA’larımızı ve panellerimizi takip ettiğiniz için hepinize teşekkür ederiz. Ayrıca KyberDMM Öğren ve Kazan yarışmamıza katılan 4.200 katılımcıya da teşekkür etmek isteriz. Katılımcılar DMM’yi, temel faydalarının neler olduğunu ve Rainmaker’ın ne olduğunu öğrendiler; ayrıca ödül de kazanmak için bir yarışmaya katıldılar.

Medya

KyberDMM’nin Ethereum ve Polygon’da devreye alınması ile Kyber, en popüler kripto medya kanallarında yer aldı. Aşağıda birkaç tane seçtik. (İngilizce)

Coindesk, Cointelegraph, CryptoBriefing, ChainBulleting, Capital.com, DeFiRate, CryptoNinjas, TheBlockCrypto, CryptoNews, AltcoinBuzz, Yahoo Finance, Nasdaq, Explica.co, Investing.com, Quebec News Tribune

Sonuç

Kyber ve DeFi dünyasında yoğun geçen bir ayın daha özeti ile karşınızdaydık. KyberDMM’yi kullanmaktan ve Rainmaker’a katılmaktan keyif alacağınızı umuyoruz. Ekip olarak bizler için, son derece zor bir iş olmasına rağmen, son üç yıldır zincir içi pazar oluşturma inovasyonunda ön saflarda yer almak, ölçeklenebilirlik çözümlerini keşfetmek ve likidite almak için en iyi protokollerden biri olmak büyük bir zevkti. Sizlerle yani topluluğumuzla birlikte, bu temeller üzerine inşa etmeyi ve kullanıcı sayımızı artırmayı; Kyber’ın erişimini genişletmeyi ve kitlelere merkeziyetsizliği getirmeyi dört gözle bekliyoruz. Her zaman ileriye!

Hazırlayan ve Yazan: Deniz Ömer & Çeviri: Ece Belgin

Türkiye Topluluğumuza Sosyal Medyadan da Ulaşın ⬇️

Twitter | Telegram | Discord (TR Kanalı Var)

Global: Twitter(Kyber Network)| Twitter(KyberDAO) | Telegram ⭐

Discord | Website | Forum | Blog | Twitter | Reddit | Facebook | Developer Portal | KyberPRO | Kyber Tracker | KyberWidget GeneratorGithub


Kyber Ekosistem Raporu #27 | Haz-Tem ‘21 was originally published in Kyber Network on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.

>> View on Kyber Netwok

Join us on Telegram

Follow us on Twitter

Follow us on Facebook

You might also like